Hemma i "kalla" Sverige igen;)


Vardag igen, men det är tur med alla guldkanter man får. Lättare att ta alla läkarbesök och provtagningar. Besök på ögonmottagningen på Helsingborgs lasarett. Efter ett par timmars undersökning, konstaterade de att mitt "synbortfall" var värre än jag trodde själv. Det är lika illa på båda ögonen. Men en förklaring till min osäkerhet och sviktande balans.Troligtvis är det bestående, men att jag kommer att kompensera och lära mig "hur" jag ska titta!
Rosor till personalen på ögon....Ni är på "rätt" lista!
 Och förstås, får jag inte köra bil!!!!  men, visst Mattias , det gör inte så ont;)Även ett optikernesök var jag rekommenderad, så. en timme, med en optiker(även hon med ett hjärta av guld. Nya läsglasögon, blir det och ett förslag på nya bågar , då skalmarna är så breda på de jag har på långseende så de försämrar synfältet ännu mer.
Dags för provtagning inför ny cellgiftsomgång, vandrar jag och min "assistent" upp för Kärnantrapporna. VAD HÄNDER, jo vi blir attackerade av SNÖBOLLAR!!!! Jag springer i panik upp längs kanten, Livrädd. INGEN ISBOLL i mitt huvud inte!!! Vi klarade oss med livet i behåll:) så med andan i halsgropen tar jag min nummerlapp och inväntar min tur.  Titta ...är det inte Anne som vinkar så glatt till mig.....jo, nu andas jag ut, jag är snart i de bästa händer! Efter ännu ett lyckat "stick" och trevligt samtal med MIN vän Anne dags för nästa.... nu väntar influensavaccin, ja nu börjar man bli "luttrad" Väntar nu på besked från Lund om mina prover är okej så jag får starta omgång fyra med cellgift....HUUJJAA!!!!

 

Världen är liten!



Svenska kyrkan på Mallorca hade julmarknad söndagen 21 /11. I strålande sol vandrade jag och Mats längs hamnen i Palma vilka båtar!!!  Jag säger till Mats, tänk om vi träffar på Anna Karin? Anna Karin arbetar i svenska kyrkan och var och besökte mig ett par tre gånger , när jag var inlagd på Clinic Juaneda. Samtalen på sängkanten med Anna Karin gav mig mycket. Ytterliggare en medmänniska på rätt plats i livet! Väl på plats går vi runt köper lite lotter, Mats dricker en glögg....mysigt. Vad är det jaghör???? orgelspel, minns nu att AnnaKarin berättat att hon var organist i kyrkan. Titta där sitter hon....när hon ser oss reser hon sig upp och säger men visst är det Mats och Marie?! Vi fick inte sagt hejdå när vi åkte hem , så det kändes såå bra att träffa henne.
Hon berättar att de fått ny kyrkoherde från Helsingborg. Anna Karin presenterar Per -Olof Andersson och hans fru för oss och vi pratar länge och väl med varandra.....Per-Olof frågar vad jag arbetar med i Helsingborg, när jag svarat säger han,,,,,Jag har hört vad du gått igenom!!!!, vi kom på den gemensamma nämnaren......Per-Olofs syster är mamma till ett av "MINA" barn på förskolan i Ödåkra. Ja, att världen är liten vet vi alla, och ibland får man det bekräftat på riktigt!
Jag säger till Per-Olof och Anna Karin, jag hade en lista med namn på personer som jag ville träffa på Mallorca. och det har jag fått gjort och nu har jag till och med fått lagt till nya namn och det på min "tyck om lista"

Vilken resa vi fick vara med om, den kunde inte varit bättre.....alla underbara, tack för värmen ni gav oss, HELT "FANTASTICO", vi ses igen jag lovar, Ni och Mallorca i mitt hjärta !


Känner mig som en prinsessa :)


Lördag 20 november. Stadig hotellfrukost som jag självklart avslutade med en fet croissant ( ett kilo upp efter denna resa, dusch med ; hårtvätt?!och schampo för ökad hårvolym !!!!!! Ja, Mats, hur tänkte du;)

Promenad i strålande sol till min "fantastico" clinic för fler känslosamma återträffar. I receptionen sitter Anna, Anna var den första som tog hand om Mats , pratade översatte och bara fanns där som en "Fantastico medmänniska för honom. Anna, förlåt att jag skvallrade för MIN Jan SOS eskort från Köpenhamn om ditt goda öga till honom, jag tyckte nog att han rodnade lite när han fick höra det:)
Upp en våning för nu är det Karin som vi ska träffa. Och titta där sitter hon, Min, samtalspartner nummer 1.
Kramkalas med tårar och hormonförändringar hos både mig och Karin, fast av helt skilda andledningar ;) Karin kommer ALLTID att vara Mattias reklamkollega som gjort" MAS OCH MENOS" reklamen tillsammans. Timme, efter timme pratade Karin och jag med varandra på intensiven. Jaaa, jag vet att jag inte var den enda patienten, men det kändes som om jag alltid hade mina "änglar" runt omkring mig:) Härlig känsla.
Tillsammans med Karin, Anna satt vi och fikade och pratade och pratade;) ute i cafeterian, såå roligt och så otroligt betydelsefullt för Mats och mig! Karin följer med oss in och vem ser vi där ???? Jo MIN "fantastico" hjärnkirurg Olabe den Äldre. Åter igen tårar och kramkalas. Det varma leendet glömmer jag aldrig! Han frågar hur allt är och vill veta om min fortsatta behandling i Sverige Han berömde Sverige mycket för deras efterbehandlingar Känns bra att få höra det från MIN expert!! Han gav oss sin mailadress, bad oss maila foto och ville gärna ha fortsatt kontakt.


Efter många kramar och löfte om fortsatt kontakt var det tid att gå och låta andra patienter få glädje ev dem.

Tyvärr missade vi Olabe den yngre,  MEN, vem kommer där????? Om inte Olabe den yngre, vilken lycka, nu är min resa komplett! Tårar och kramar och fler frågor.  Rätt som det är säger han OH, your hair is comimg back?!

Vad gör jag då???? Joo lyfter på peruken, Olabe ler och säger med en blinkning "SOON":)

Mallorca i mitt hjärta!

Här låg vi & saknade mamma!!!Utsikt från hotellrummet!Älskade mamma på rymmen;)Tomas PT! Kramkalas! Svenska ELisabeth!Dr ALfredo, intensivläkare!Dr Injacki & dr SMith från intensiven




Det var inte utan att det var lite kill i magen inför resan! Klarar mitt huvud det, tänk om jag inte mår bra och tänk om det inte blir vad jag förväntat.... mig hade inte behövt oroa mig, det blev en upplevelse, större än jag kunnat tänka mig. 
Efter flyg från Köpenhamn mellanlandning Zurich landade vi på Mallorca, Vi bodde på hotell Araxa , där Mats Mattias och Martina bodde när jag låg på intensiven. Middag på hotellet en runda Yatzy framför den öppna brasan. Tidig "nattning" efter en LÅNG dag!


Fredag förmiddag.....vi går från hotellet till Clinicen, solen skiner och behaglig temperatur, vi sätter oss en stund på vår "rymmarbänk, backarna ger resultat;)
 
Men titta där är MIN Elisabet, Elisabet som mer än en gång "räddade" mig tillbaka till livet när jag var övertygad om att jag var död. Kramar och tårar vilket härligt återseende!
Elisabet följer med oss ner till intensiven, där träffar vi "MINA" intensiv läkare.
Doktor Smith ( om i fall att jag ska gifta om mig så är det med doktor Smith)
Alfredo, Injacki. Kramar kindpussar och varma leenden och komplimanger;) Vad kontrar Sverige med, JOOO i bästa fall medl ett handslag utan skyddshandskar;) Låter jag cynisk?!....BRA , för det var meningen!!! 

Elisabet och vi går vidare, nu med siktet inställt på MIN PT Tomas;) Och titta där står han..... kramkalas igen, ja han är sig lik, lika söt, doftar lika gott, minns hans händer påå mina axlar som fångade upp mig när jag "vinglade" till ja, sämre kan man ju ha det.
En fundering.... undrar om det finns någon åldersgräns för att adoptera:) Efter lång dag med många känslor....dags för siesta!!!! Vaknar med ett ryck, JAAA, så är det förstås, allt har klarnat, eller;)!!!! Det är inte doktor Olabe den äldre, vars alter ego är INDIANEN!!! Det är Doktor Smith, såklart, jag vet nu säkert det var säkert lite kärlekspulver i "nageldrinken, därav mina giftas planer:)
Somnar om, lång dag väntar imorgon ska vi träffa Karin:)

 

Fredagsmys!

- Jag och Linus kommer gärna hem till er på fredag kväll....säger Martina i telefon när hon ringer- Jag kan laga mat och ta med , kanske min goda linssoppa? Eller så köper vi hem något? Umgås mer än gärna med "ungarna" så jag nappar direkt på det trevliga förslaget! Mattias och Emelie, Tycker det låter som en bra ide och ger förslaget om att ta hem thaimat.....alla "köper det", klubbat och klart,  bestämmer att ses vid 18 tiden. Innan dess tycker Martina som är ledig vid middagstid, att hon ska lufta sina "päron en runda. Jag hämtar er vid 12.30 och så kör vi till IKEA. Lydiga "päron" som vi är, sitter vi i trappen och väntar och väntar... ja, vi vet att vi sa 12.30.....men vi GILLAR att vara ute i god tid;) Lunch på IKEA, träffar Linus, och går sedan snällt vidare enligt pilarna, JA, det var stort och långt att gå, men vilken härlig "vardag. Tänk att IKEA kan vara så trevligt!!!

Gänget samlat och maten hämtad och jag sitter bara och myser av sällskapet, älskade "ungar" ni är helt "fantastico" alla fyra Till och Masses "utjatade historier;) som vi hört minst"100 gånger, lockade till ett och annat Skratt!!
KONSTATERANDE: Varmt ute , varmt med peruk, kallt ute jättekallt med peruk!!!!!! Det blåser in mellan skalpen och nätet, känns som om det bildar små kalla orkan vindar, Hujedamej!!!!
Vad göra till vintern!??? Provade Mats gamla vintermössa. Ibland är det lätt att roa sig själv....  det är bara att konstatera ALLA KLÄR INTE i mössa. Jag får köpa hem ett antal mössor i olka modeller, kanske, kanske den rätta dyker upp;)


Hårfixering igen och igen och igen;)

Ligger på soffan , pling. plong, det ringer på dörren! Mats öppnar DU! Oj glömde min "assistent" är inte hemma! Okej, svänger de lurviga över soffkanten......hinner notera och konstaterar att  där behövs en rejäl "ansning". När vi är ensamma hemma är det "hår" a`la naturell som gäller, så jag hugger tag i min sjal i bara farten. (Lärde mig av min "egen PT Tomas på Mallis att alltid "pudra näsan" innan jag anser mig färdig;) Men innan min styling är färdig har pling, plongaren gett upp.
Tillbaks i soffan kom jag att tänka på när jag var i en klädesaffär häromveckan. Frusen som jag är hade jag klätt mig rejält, linne, långarmad bomullströja, tunnare kofta, polotröja och dunjacka!!!  Hade inga tankar på att prova kläder inte. Men typiskt nog hittar jag en snygg långskjorta. öppet köp det är bra.....jaså det har ni inte här!?
Provrum nästa..... börjar så smått klä av mig, polotroja och peruk hur tänkte jag! Så långt så bra, men när det var dags för ta på alla mina lager kläder, då händer det! HUR GÅR DET HÄR; BEHÖVER DU HJÄLP???? En Biträdet med ett vackert långt hårsvall "tittar in över skynket.... Vad tror du, här står jag utan peruk, kläder på sniskan....jo hjälpen du kan ge mig är FÖRSVINN!!!  Jag log faktiskt lite när jag gick, hon tyckte säkert det var pinsamt jobbigt, en bra läxa kanske! Köpte jag skjortan?, Nej, inte den dagen, gick tillbaka en annan dag, hade ju redan provat den;)


Soffläge igen, tittar på äntligen hemma, MEN TITTA; HAN HAR SAMMA FRISYR SOM JAG!!!!   Nej, inte Martin Timell, utan hans unga snygga medarbetare. Jag går in på toaletten, tar fram en fickspegel och konstaterar, NEJ det har vi inte ;) MEN, håret är på sina ställen väldigt välväxande och svart med en del långa "krokiga" lockar.
jag kanske blir den som skaffar en ny hårtrend, med hjälp av min Carolin dvs: Överliggare för att dölja kala fläckar.....varför inte:)

På benen ;)

Slutade tredje cellGIFTS perioden i söndags mår efter omständigheterna ganska bra. Jag har kanske börjat förstå  att MEDICINEN främsta uppgift är att hjälpa och inte stjälpa. Att byta illamåendetabletterna var ett smart drag, har varit befriad från det värsta illamåendet, så skönt!!!! Aptit och hunger håller sig i bakgrunden, tappar ca två, två och halvt kilo, var cykel med behandling är garanterat snart tillbaka till mitt utgångsläge igen, vänta bara till mitt sötsug sätter igång igen;)

Fick ett mail från Karin på Clinicen på Juaneda :)  Hon skrev att hon mött far och son Olabe, mina "fantastico" hjärnkirurger som opererade mig på Mallorca. Karin berättade för dem att jag var på väg ner. De var på resa fram till den 22 /11,men då kommer de in på förmiddagen vid 11- tiden och lovade komma förbi och söka efter mig. Jag finner inga ord! Kom på att jag måste packa ner pappersnäsdukar i massor! Jag brukar säga till mina älskade "ungar" att jag har blivit så "blödig", men då bara säger de med ett leende, näää. mamma det har du ALLTID varit. 
Vad kan då läkarvården i Sverige kontra med för något???......hm Marie, för lång betänketid!!!!  Jag hade önskat att jag åtminstone kunde få samma läkare till mina läkarbesök i Lund. Jag vet att jag inte är den enda, men när jag hörde av läkaren sist att jag fick vänta på mitt röntgenbesked så länge för att läkaren som skrev remissen ang röntgen är den som måste signera svaret......OCH då var han på semester!?, fick då vänta till han kom tillbaka. jag har kanske fel, men jag tycker systemet är "kantigt" och inte vidare genomtänkt! 

Återbesök Lund

Möte med neurologläkaren Bengt ( ny var gång och MIN ssjuksköterska Karin). En mycket bra läkare som helt klart är på min "tyckomlista lista". Han tog sig tid och förklarade för mig på ett mycket bra och empatiskt sätt. Han skickar mig till en ögonläkare (han förstod inte varför det inte var gjort) som ska kontrollera min syn, ser ingenting i mitt vänstra sidoseende och det bidrar till att min balans blir lite osäker, och då händer det att jag tar några "snedsteg". Det är även för framtida bilkörning som det behövs kolla upp, nu saknar ju inte jag att köra bil, även om jag skryter om min start i backe.. jag lovar ingen slår mig på det!!!
Efter Genomgång av mina prover som är bra, är det bara att sätta igång med min cellgiftsbehandling nr 3.  Har bytat illamåendetabletterna så förhoppningsvis fungerar det bra/ bättre. Men tabletterna som förhindrar illamående, slår ut andra funktioner, ja, inga detaljer (:men det finns det också medicin mot:)

Jag är så glad.... skickade mail till Karin på Clinice Juaneda och berättade om vårt kommande besök. Karin svarade omgående, att hon gärna ville träffa oss. Fick hennes och Elisabets schema, hon skulle också försöka få till ett möte med läkarna. Det är inte utan att jag har "kill" i magen, LÄNGTARsååå efter att träffa dem.Karin berättade att för henne är det den bästa tiden på Mallorca nu på hösten.  SES SNART!!!!

Inatt jag drömde!

Vaknar mitt inatten med en må bra känsla;) Indianerna hälsade på!! Hann tänka på slaktade djur med blandat blod, ritualer och medicin ur en lång skrynklig nagel. Jag är ju väldigt språkbegåvad hi, hi men indianerna och jag talar inte samma språk, men så mycket förstod jag att de ville meddela att jag är "dubbelt"upp behandlad, strålning, cellgift och min indiandryck!!!!!....jag somnade om gott med ett leende på läpparna;) HM, undrar om det är mina "fantastico" hjärnkirurger far och son Olabe som har ett finger/nagel med i spelet ;)
Helgen har varit "Fantastico!. Firat på Bonasera med god mat och bästa tänkbara sällskap. Det var längesen jag åt med så god aptit !
Har varit på stan och shoppat lite, en ganska bra rehabiliteringsform! Kullagatan var fylld med "kändisar" så det var stort kramkalas varannan meter (också bra rehabilitering;)
 Måste berätta att jag var SJÄLV på provtagningen i går. Masse passade Calle och jag tyckte det var på tiden att jag ska bli "vuxen"  Ingen Anne, men däremot en bastant , barsk och rejäl kvinna. Inget "dalt" här inte. AJ, där kom sticket, jag hann inte reagera, men visst det var ju en variant (kanske inte i min smak, och blåmärke fick jag på köpet. Ska jag ringa efter Mats och Calle,jag överväger med mig själv och tar ett enhetligt beslut....det här fixar jag själv! Jag blir så lagom kaxig när jag kommer ut från sjukhuset det är cyklister och folk överallt.
Skärpning, så klen får jag inte vara??? Nöjd med mig själv kom jag hem med stärkt självkänsla, men en välförtjänt vila tog jag mig allt;)


RSS 2.0